Nagy izgalommal vártuk az első ovis farsangot. A kitűzött dátum előtt 1 hónappal kérdezgetni kezdtem kicsi lányomat, hogy mi szeretne lenni, mert azt gyanítottam, hogy elszabadul a fantáziája és minden nap más ötlettel áll elő. Szerencsére nem így történt, úgyhogy elég időm maradt a jelmez megtervezésére és elkészítésére. Hercegnőtől indultunk, de rögtön a második kívánság tartósnak bizonyult, így sellő ruhába bújt lánykám a nagy napon.

Először kissé tanácstalan voltam a sellő jelmezt illetően. Persze arról volt sejtésem, hogy hogyan néznek ki a mesékben a sellők, csak azt nem tudtam hogyan feleljen meg a jelmez minden kritériumnak, azaz milyen legyen, hogy hasonlítson egy sellőhöz, de menni is tudjon benne a viselője és egy kezdő hobbivarrónőnek (nekem 🙂 ) se okozzon gondot az elkészítése.

Az ötletgyűjtés volt az első lépés. Pinteresten elmentettem jó néhány ötletet, amelyeket átnézve lassan összeállt a fejemben egy kép a ruháról. A szoknyarész terve lett meg először. Kacérkodtam a kötényszerűen felköthető sellőfarokkal is, de végül csőszoknya mellett döntöttem. Abban biztos voltam, hogy szuper csajosra szeretném készíteni a ruhát, amelynek elengedhetetlen kelléke a tüll. Szerencsére gyorsan találtam anyagot a szoknyához: türkizkék rugalmas, félfényes anyagot és csillámos tüllt ugyancsak türkiz színben.

A felsővel kapcsolatban sokat hezitáltam. Hogy oldjam meg, hogy ne fázzon meg a lány, ugyanakkor ne is rontsa el az összképet az aláöltözéshez használt felső? Először fehér hosszú ujjú felsőben gondolkodtam, mert úgy gondoltam az egyszerűbben beszerezhető, így megúszom a varrását, amitől egyébként is tartottam, mert még soha nem készítettem ilyet.  Nagyot tévedtem a beszerezhetőséggel kapcsolatban. 4 üzletben jártam, de sehol nem találtam, így maradt a testszínű pamut anyag és az izgalom, hogy hogyan is fogom megvarrni... A felsőrészhez vettem csillámos dekorgumit is 2 színben (lila és halvány rózsaszín) és lila tüllt. Ez utóbbiakból készült a sellő melltartója.

Elkészítés:

Lemértem a szoknyához szükséges pontos méreteket. Lemodelleztem, hogy mi az a szoknyahossz, ami jól néz ki, de viszonylag könnyű benne menni. A térd alatti hosszt választottam. Megvarrtam a rugalmas anyagból a csőszoknyát, gumit is varrtam bele, majd következett a tüll uszony felvarrása. Előzetesen összeráncoltam és kézzel, tűvel "felfűztem" a ráncolt tüllt. Így már valamivel könnyebb volt hozzávarrni a szoknyához. Bár így is elég rakoncátlan volt az anyag, mert ugyan megpróbáltam sűrűn tűzni, de kiszabadult pár helyen a varrógép talpa alól. Továbbá vigyázni kellett tűzéskor, hogy  egyenletesen legyen elosztva az anyag, azaz hasonlóan sűrűn ráncolódjon a tüll a szoknya teljes szélességében. A csőszoknyára sötétlila textilfilccel pikkelyeket rajzoltam. Ezután formára vágtam a tüllt, azaz elöl és hátul is vágtam ki belőle úgy, hogy uszonyt formázzon.

A testszínű felsővel kapcsolatban kaptam profi segítséget. Szomszédasszonyom tanult varrónő, ő mutatta meg, hogy hogyan szabhatok ki gyorsan egy ruhadarabot egy meglévő alapján. A kiszabott részeket már én varrtam össze. A melltartóhoz kerestem kagyló mintát interneten. Felrajzoltam tollal a dekorgumi hátuljára, kivágtam, majd a világosabb anyagból is vágtam ki vékony csíkokat, melyeket felragasztottam a kagylókra. A testszínű anyagra a kagylók alá lila tüllt tettem, majd arra helyeztem fel a kagylókat. Először ragasztással próbálkoztam, de csak helyenként ragadt össze a 3 anyag, így kézzel kellett hozzáöltenem a kagylókat a felső részhez.

Essék szó a költségekről is: 2600 Ft-ot költöttem a szükséges anyagokra (gumit és textil filcet nem kellett vennem), úgyhogy maximálisan elégedett vagyok.

A kész ruhát imádta a lányom! És én is rajta. 🙂 Kicsit izgultam, hogy az ovistársak - nagyrészt vásárolt, kölcsönzött - jelmezét látva hogyan érzi majd magát a házi készítésű jelmezben, de szerencsére nagyon élvezte az első farsang minden pillanatát és büszkén viselte sellő jelmezét!

Ha Te is szívesen megosztanád munkáidat az oldalon, kérlek írj a tikuldtetek@kreaklub.hu e-mail címre.

További ötletekért pedig kövesd a KreaKlubot Facebookon és Pinteresten is!

 

Share This: