Lehet, hogy mosolyogsz ezen a kijelentésen szeptember elején, közel 30 fokban. Mi is így teszünk, amikor húsvét táján anyósomtól halljuk ugyanezt, aki így utal az idő rohamos múlására. De rá kellett jönnöm, hogy ha húsvétkor erős túlzás is a karácsonyt emlegetni, szeptemberben már egyáltalán nem tűnik annak.

Hogy hogyan jutott most eszembe a karácsony? A minap betértem egyik kedvenc kis méteráru boltomba és megtaláltam a hiányzó, kulcsfontosságú anyagot a fejben már egy éve kigondolt adventi kalendáriumhoz. Nem is kerestem, csak megláttam és tudtam,  hogy ő a megfelelő! Ezzel a pillanattal számomra el is kezdődött a karácsonyi készülődés. Hiszen azóta nagy izgalommal rakom össze (egyenlőre még mindig csak fejben) a részleteket, gondolom tovább az anyagokat, formákat. Egyébként nem szoktam korán kezdeni a karácsonyi készülődést, úgyhogy extrém eset, hogy ősz elején már az ünnepi kellékek járnak az eszemben. Ugyanakkor az ajándékötleteket egész évben gyűjtöm. Csak szűk körben ajándékozunk és a mennyiség helyett a minőségre törekszünk és arra, hogy tényleg a célszemélyről, a célszemélynek szóljon, éppen ezért nagyon körültekintően választok ajándékot. A módszerem a következő: igyekszem egész évben nyitott szemmel és füllel járni és ha valamelyik szerettem utalást tesz valami vágyott dologra, vagy egészen konkrétan mesél róla, akkor azonnal felírom az ötleteket egy listára, aztán ha valami alkalom adódik, erről a listáról választok ajándékot.

A poszt apropójához visszakanyarodva: kisgyermekes anyukaként alkotásra, kreatív munkára általában csak esténként, éjszakánként jut némi időm, az sem minden nap. Tudván, hogy a megálmodott adventi naptár elkészítése sok-sok munkaóra lesz jobb, ha minél hamarabb nekiállok, ha időben (december 1-re) el akarok készülni vele.  És ez csak egy dolog a sok közül. Nem szabad megfeledkezni a lakás-, ajtó-, ablak-, asztal-, és karácsonyfadíszekről, ajándékokról, ajándékcsomagolásról és a többi háziasszonyi teendőről sem! És persze arról, hogy ne hajtsuk túl magunkat, hiszen nem az a cél, hogy kifacsartan, idegesen huppanjunk le a feldíszített fa alá, hanem az, hogy az egész családdal együtt mi is élvezzük az ünnepet! Ehhez viszont  pontos teendőlistára, jó időbeosztásra van szükség és arra, hogy időben elkezdjük a készülődést. Nézz csak rá a naptárra! Ugye, hogy mindjárt itt van karácsony!?!

(Hogy pontosan tudd mennyi időd van a karácsonyi készülődésre, kitettem egy visszaszámlálót az oldal jobb margójára.)

Mentés

Share This: